Wykonanie
500 g
borówek (leśnych nie amerykańskich)100 ml
wody (dla ciężko rozumujących "
owda" to
woda )3/4 szklanki
cukru czyli ok 150gPrzygotowanie:
Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z
wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy
cukier i gotujemy kolejne 15-30 minut. Aby sok zgęstniał. Ja robię
przetwory na najmniejszym palniku z podkładką metalową i tylko w teflonowych garnkach dzięi temu mam pewność iż
przetwory się nie przypalą i będą pyrkotać w spokoju.
Borówki leśne są bardziej cierpkie i kwaśne przez co potrzebują więcej
cukru lecz możemy również zrobić je w wersji bardziej wytrawnej przeznaczonej do
mięs. Dobra konystencja to taka , która po ostygnięciu zamienia się w delikatną
galaretkę.