ßßß Cookit - przepis na Borówka do mięs

Borówka do mięs

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wybrałam się po borówkę czerwoną, żeby wykorzystać ją do przygotowania bażantów. Wyglądała jednak tak pięknie, że wzięłam większą ilość i postanowiłam zrobić z niej dodatkowo dżem. W przepisie wykorzystałam soczyste i kwaśne jabłka z jabłoni w ogrodzie, ale świetnie się będą również nadawały gruszki, więc spokojnie można używać tych składników zamiennie :). Mnie smak borówek czerwonych przypomina Campari, mój ulubiony alkohol, nic więc dziwnego, że uwielbiam te owoce jako dodatek do czerwonych mięs. Lekko gorzka, a jednocześnie słodka borówka idealnie będzie pasować do dziczyzny. :)
Składniki:
2 szklanki borówki czerwonej
1 szklanka pociętych w kostek kwaśnych i twardych jabłek
150 ml wody
6 łyżek cukru
Przygotowanie:
Borówkę (przebraną i umytą) wsypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować aż owoce puszczą sok i całkowicie przykryją owoce, cały czas mieszając.
Dodać jabłka, wodę i zamieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut aż jabłka całkowicie się rozpadną (mieszać co jakiś czas).
Wymieszać dokładnie i odstawić z ognia. Przekładać do wyparzonych słoików lub po schłodzeniu używać jako dodatek do mięs.
Borówka, za pierwszym razem na ciepło może wydawać się bardziej gorzka, dlatego należy ją ostudzić i dopiero próbować. Ja lubię ten gorzki smak, ale dla osiągnięcia pełnego smaku, należy pozwolić jej ostygnąć. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_153_borowka-do-mies.html