Wykonanie
Ostatnio wybrałam się po
borówkę czerwoną, żeby wykorzystać ją do przygotowania
bażantów. Wyglądała jednak tak pięknie, że wzięłam większą ilość i postanowiłam zrobić z niej dodatkowo
dżem. W przepisie wykorzystałam soczyste i kwaśne
jabłka z jabłoni w ogrodzie, ale świetnie się będą również nadawały
gruszki, więc spokojnie można używać tych składników zamiennie :). Mnie smak
borówek czerwonych przypomina
Campari, mój ulubiony
alkohol, nic więc
dziwnego, że uwielbiam te
owoce jako dodatek do czerwonych
mięs. Lekko gorzka, a jednocześnie słodka
borówka idealnie będzie pasować do
dziczyzny. :)Składniki:2 szklanki
borówki czerwonej1 szklanka pociętych w kostek kwaśnych i twardych
jabłek150 ml
wody6 łyżek
cukruPrzygotowanie:
Borówkę (przebraną i umytą) wsypać do rondelka i zasypać
cukrem. Gotować aż
owoce puszczą sok i całkowicie przykryją
owoce, cały czas mieszając.Dodać
jabłka,
wodę i zamieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut aż
jabłka całkowicie się rozpadną (mieszać co jakiś czas).Wymieszać dokładnie i odstawić z ognia. Przekładać do wyparzonych słoików lub po schłodzeniu używać jako dodatek do
mięs.
Borówka, za pierwszym razem na ciepło może wydawać się bardziej gorzka, dlatego należy ją ostudzić i dopiero próbować. Ja lubię ten gorzki smak, ale dla osiągnięcia pełnego smaku, należy pozwolić jej ostygnąć. :)