ßßß Cookit - przepis na Dżem z mirabelek.

Dżem z mirabelek.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiam smak kwaśnych mirabelek, dżemik stosuję do słodkich tortów by równoważyć smak.
Składniki:
3 kilogramy mirabelek
1 kilogram cukru
200 ml. wody
Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki wrzucamy do dużego garnka.
Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne.
Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy co jakiś czas mieszamy.
Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych to mieszam je z żółtymi i mam wtedy ładny czerwony do ciemnych tortów.
Jak widzimy że nasze owoce są dobrze rozgotowane, przecieramy je przez durszlak by pozbyć się pestek.
Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje dodajemy cukier i nadal gotujemy, pamiętając by mieszać.
Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.
Możemy go stosować do ciast, naleśników, bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2013/11/dzem-z-mirabelek.html