ßßß Cookit - przepis na Syrop z owoców czarnego bzu

Syrop z owoców czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przyznaję się bez bicia, że wszystkie krzaczki czarnego bzu w promieniu 2 km od mojego domu są przeze mnie ogołocone. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Uwielbiam go! Ale nie tylko smak jest tu ważny.
Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników.
Przetwory z owoców czarnego bzu chronią komórki i zapewniają im dłuższą żywotność, a także mają właściwości bakteriobójcze oraz zdolność wiązania się flawonoidów zawartych w ekstrakcie z wirusem grypy, przez co zostaje uniemożliwione wniknięcie do komórki gospodarza czyli po prostu chronią przed przeziębieniem i grypą.
Pysznie, zdrowo... idealnie!
SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
550g cukru
WYKONANIE:
Owoce obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Jeśli na gałązce zdarzą się zielone, niedojrzałe kulki należny je wybrać. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/syrop-z-owocow-czarnego-bzu.html