ßßß Cookit - przepis na Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Z cyklu przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi owocami dżem z mirabelki z kardamonem.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1000 g mirabelek
250 g cukru
ok. 500 ml wody
Wykonanie:
W garnuszku gotujemy wodę z cukrem.
Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym syropem zalewamy owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika. Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami.
Do sporego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały. Wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/kompot-z-mirabelek.html