ßßß Cookit - przepis na Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pędy sosny delikatnie przepłukujemy na durszlaku pod bieżącą wodą.
Przekładamy je do głębokiego naczynia i ugniatamy tłuczkiem.
Na dno szklanej miski wykładamy pierwszą warstwę ugniecionych pędów, a tę zasypujemy kilkoma łyżkami cukru (może być grubiej).
W ten sposób powtarzamy powielanie warstw do wyczerpania rozgniecionych pędów.
Ostatnią warstwą powinien być cukier, który warto skropić łyżką wody i również ugnieść.
Tak przygotowane naczynie z zasypanymi pędami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej tydzień w ciepłe i nasłonecznione miejsce.
Bywa, że syrop potrzebuje więcej czasu, należy jednak uważać, by w naczyniu nie rozpoczęła się fermentacja.
Smacznego! :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/05/syrop-z-pedow-sosny.html