Wykonanie

Miałam kilka zapytań jak przyrządzić domowy
cukier waniliowy bo tylko taki używam w domu, a nie chemiczny
cukier wanilinowy. Ja mam dwa sposoby jeden wymaga trochę czasu by
cukier przesiąkł aromatem
wanilii, natomiast drugi można stosować od razu. Co do zakupu
lasek waniliowych- kupuje tylko te w szklanych fiolkach ze względu na to że są wilgotne, mięsiste i bardzo dobrze zeskrobuje się z nich ziarenka. Najkorzystniejszy zakup to zakup w Lidlu - darmowa reklama ;), ale tam dwie kupicie za niecałe 5zł i naprawdę są dobrej jakości z Indonezji. Jednakże nie równają się z laskami z Madagaskaru, ale czasami ze względów ekonomicznych wybieram tańsze ;), gdyż za jedną
laskę wanilii z Madagaskaru zapłacimy od 8-12 zł.Teraz kilka słów o cukrze :D - w zależności od metody stosuje dwa rodzaje
cukru kryształu :drobny do wypiekówzwykły kryształOpis wykonania:Metoda dłuższa :500 g
cukru drobnego kryształu do wypieków2
laski waniliiOpis wykonania:
Cukier wsypujemy do szklanego słoja,
laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do
cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z
cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 - 4 tygodnie.Metoda natychmiastowa :2
laski wanilii250 g
cukru kryształu - zwykłyOpis wykonania :
Laski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki
cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy - tylko nie za długo bo wyjdzie
cukier puder :). Dosypuje pozostały
cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten
cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką - jak widać ma bardziej widoczne ziarenka
wanilii)Jak używamy domowego
cukru w stosunku do przepisów :1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam w ilości 1-1.



