ßßß
Zapraszam!Składniki:1 laska wanilii500 g cukru (może być mniej, będzie bardziej aromatyczny)Wykonanie:Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na połowę, a następnie na 3 części.Do wysterylizowanego słoika (umyjcie go wodą z płynem, wyparzcie lub umyjcie w zmywarce) wsypujemy cukier i wkładamy do niego kawałki wanilii, tak aby nie wystawały.Słoik szczelnie zamykamy i chowamy do szafki na ok. 1-2 tygodnie. Wtedy nabierze aromat.
Co jakiś czas możemy go mieszać, ale bez otwierania.Ponadto, jeśli do jakiegoś deseru zużyjemy ziarenka z laski, możemy taką pustą laskę dołożyć do słoiczka.Jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, jego data ważności będzie wynosić ok. rok :)Taki cukier możemy sami używać lub podarować jako prezent - poleca go np. Nigella czy też Sigrid Verbert w swoich książkach.Smacznego!