Wykonanie
Domowy
cukier waniliowy robię sama od dawna, a dopiero teraz zorientowałam się, że jeszcze nie ma przepisu na blogu ;). Jego przygotowanie nie wymaga wysiłku, za to zawiera prawdziwą
wanilię.Wanilina, znajdująca się w cukrze wanilinowym ze sklepu, otrzymywana jest syntetycznie. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.ok. 2 szklanki drobnego
cukru1
laska waniliiDo słoiczka wsypać
cukier.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać czubkiem noża nasionka, dokładnie zebrać je z noża oraz z deski i przełożyć do słoiczka.Pozostałą
laskę wanilii przeciąć na mniejsze 2 kawałki i również dodać do
cukru.Zamknąć słoik i dobrze nim wstrząsnąć.
Cukier jest gotowy po ok. 2 tygodniach.