Wykonanie
Często pieczecie przy użyciu
cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież
cukier z prawdziwą
wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty. Co zrobić by
mieć taki
cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie niższa, aromat i smak taki sam (albo i lepszy), a do tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę
cukru waniliowego z ekstraktem
waniliowym, powidłami czekoladowymi,
dżemem, do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy.
Czas przygotowania: 5 minut + 2 tygodnie oczekiwaniaSkładniki:0,5kg
cukru lub drobnego
cukru do wypieków2
laski waniliiW czystym słoiczku lub puszce umieszczamy
cukier.
Laski wanilii przekrajamy
ostrym nożem na pół i wydłubujemy ziarenka (wystarczy tępą stroną noża przejechać wzdłuż przeciętej połówki i ziarenka zostaną na ostrzu). Zebrane ziarenka dorzucamy do
cukru. Dokładnie mieszamy. Pozostałą
wanilię przecinamy na pół i dorzucamy do słoika. Zostało w niej jeszcze dużo aromatu, który warto wykorzystać. Szczelnie zamykamy słoik, potrząsamy kilka
razy i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie mamy pyszny, domowy
cukier z prawdziwą
wanilią gotowy.