Wykonanie
Wychodzę z założenia, że jeżeli można coś zrobić w domu, do tego niedużym nakładem pracy i kosztów, to lepiej to zrobić, niż kupić w sklepie. A jedną z prostszych rzeczy, jakie można zrobić w domu, w kontekście kulinarnym oczywiście, jest
cukier waniliowy.Przyjrzałam się ostatnio
cukrom waniliowym sprzedawanym w sklepach i niewiele z nich ma cokolwiek wspólnego z prawdziwą
wanilią. To po co używać czegoś takiego, sztucznie aromatyzowanego, jak można taki
cukier, tylko dużo lepszej jakości, zrobić w domu?
Składniki:-
laska wanilii- 2 szklanki drobnego
cukru do wypiekówPrzygotowanie
Cukier wsypujemy do słoika.
Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, wydłubujemy z niej ziarna i wrzucamy do
cukru. Zakopujemy w nim także wyskrobaną
laskę wanilii. Słoik zakręcamy i kilkakrotnie potrząsamy.
Cukier jest gotowy do użycia po ok. 3 tygodniach.Smacznego!