ßßß
Składniki :200 g mąki180 g cukru50 g mielonych orzechów laskowych1 jajko + 3 białka125 g masła1 kg wiśnisól75 g brązowego cukrucynamon100 ml nektaru wiśniowegoOpis wykonania :1. Z mąki, 60 g cukru, szczypty soli, 1 jajka i pokrojonego masła zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.2.Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy brązowy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu i nektar wiśniowy gotujemy wszystko ok. 5 minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.3. Okrągłą formę na tarte smarujemy tłuszczem i oprószmy mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy i dociskamy. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami. Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.4. Białka ubijamy ze szczypta soli i 125 g cukru. Ubitą piane przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne wzorki na cieście. Bezę posypujemy niewielka ilością brązowego cukru i cynamonem. Pieczemy jeszcze kolejne 10 minut w 200 C.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy