Wykonanie
Przepis ten bardzo mnie zadziwił, ciasto jest tak delikatne i puszyste, a paczki smakują wybornie. Kto jeszcze nie próbował tego przepisu musi koniecznie bo zachwyci nim domowników. Z przepisu nie wychodzi dużo pączków bo około 12-15 zależy jak duże będziecie robić, więc warto wykonać ciasto w podwójnej porcji :).
Składniki :50 dag
mąki pszennej10 dag
cukru10 dag
masła6
żółtekszklanka
mleka3 dag
drożdżycukier waniliowy (16 g)5 dag smażonej
skórki pomarańczowej ( niekoniecznie)słoik
konfitur lub
marmoladyolej lub
smalec do smażenia
cukier puderDrozdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego
mleka. Pozostałe gotujemy, aż do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki
mąki ,dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną
mąkę dokładnie rozrabiamy z
drożdżami ( ja zrobiłam to mikserem) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę dodajemy wraz z rozpuszczonym i ostudzonym
masłem oraz drobno posiekana skórką i
mąką do wyrośniętego rozczynu dokładnie wyrabiamy ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formujemy paczki, w środek każdej wkładamy łyżeczkę
marmolady lub
konfitury, uformowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym
oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy
cukrem pudrem.