Wykonanie
Składniki na ok. 30 sztuk.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3/4 szklanki ciepłego
mleka2
żółtka4 łyżki
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
rumu2 kostki
smalcu do smażenia lub
olejLukier:1 szklanka
cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Zaczyn:
drożdże należy utrzeć z jedną łyżką
cukru i dodać do nich ciepłe
mleko i 5 łyżek
mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce, do wyrośnięcia (ok. 30 minut).W tym czasie do większej miski przesiewamy pozostałą część
mąki, dodajemy pozostały
cukier,
rum,
żółtka i pozostałe ciepłe
mleko. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto będzie lepić się do dłoni. Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego roztopione i schłodzone
masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce).Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną
mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy
smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy
olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.Po usmażeniu i ostygnięciu pączków,
caukier puder rozcieramy z wrzącą
wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru.