ßßß
Składniki:25 dag mąki pszennej15 dag masła10 dag cukru pudru2 żółtka gotowane2 żółtka surowe1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 białko3 łyżki marmolady twardejmielone orzechy, migdały lub kokosOpis wykonania:Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko, z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku zarabiamy ciasto.Rozwałkowujemy na grubość3 mm i wycinamy foremkami identyczne kształty by tworzyły pary. W każdym ciastku z pary wycinamy okienko na marmoladę. Ja posiadam komplety do ciasteczek z okienkiem. Ciasteczka dolne smarujemy rozmąconym białkiem następnie nakładamy ciastko z okienkiem i napełniamy je z wierzchu marmoladą. Najlepiej jest rozrobić marmoladę widelcem by miało jedna konsystencję i włożyć ja do worka cukierniczego, ułatwia to nadziewanie ciasteczek.Wierzch ponownie smarujemy białkiem i posypujemy mielonymi orzechami.Pieczemy około 10 minut w 180 C do zrumienienia się ciasteczek.źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji.