ßßß



1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki2 ugotowane na twardo żółtka2 surowe żółtka3 łyżki cukru pudru (z górkami)1 płaska łyżka cukru z wanilią120 gramów zimnego masła ewentualnie margarynyszczypta solidodatkowo:około 70 gramów posiekanych migdałów lub orzechów (użyłam migdałów w paseczkach)gruby cukier do posypaniaewentualnie 3/4 słoiczka dżemu do przełożenia ciasteczekbiałka do posmarowania ciasteczekmąka pszenna do podsypywania ciasta przy wałkowaniuMąkę krupczatkę przesiać z solą, cukrami. Ugotowane żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać, dodać do mąki. Potem wrzucić masło, posiekać je na mniejsze kawałki, wbić surowe żółtka, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, można podsypać niewielką ilością (do 2 łyżek) mąki krupczatki.
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, na mocno omączonym blacie lub stolnicy wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.UWAGA: Jeśli mamy kłopot z oderwaniem ciasteczka możemy sobie pomóc podważając ciasteczko nożem o szerokim ostrzu.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bliskich odstępach (nie urosną). Posmarować rozmąconym pozostałym białkiem.Paseczki migdałowe posiekać. Posypać ciasteczka razem z grubym lub perlistym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 16 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), na blado złoty kolor.Po ostudzeniu można ewentualnie przełożyć je dżemem lub marmoladą.