ßßß

80 gramów drożdży580 gramów mąki (użyłam tortowej)250 gramów masła lub margaryny200 gramów kwaśnej śmietany 18%5 kopiastych łyżek cukru1 płaska łyżka cukru z waniliąszczypta soli4 żółtka3/4 słoiczka powideł, dżemu, marmolady lub nutellicukier puder do posypaniaŚmietanę wyjąć sobie około godziny wcześniej z lodówki by nabrała temperatury pokojowej.Tłuszcz roztopić, schłodzić (ma być wciąż płynny).Mąkę przesiać z solą, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Drożdże utrzeć z dwiema łyżkami śmietany, nie odstawiać do wyrastania (!).
Od razu dodać je do mąki, wbić żółtka, dodać tłuszcz, resztę śmietany, szybko zagnieść jednolite dość tłuste ciasto.
Od razu podzielić je na 5 równych części.
4 z nich włożyć do lodówki.Piątą rozwałkować na okrąg o grubości około 4 mm. Podzielić go na 8 części.
Na brzegu każdej wyłożyć około 1/3 łyżeczki nadzienia, zawinąć, tworząc rogalika.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (za jednym razem na blachę weszło mi 15 sztuk). NIE ODSTAWIAĆ DO WYRASTANIA !
Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i piec około 18 minut, do uzyskania złotego koloru.Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki.