Wykonanie
Przepyszne, nie można się od nich oderwać, ale czy trzeba...? ;-)
0,5 kg
mąki pszennej250 gramów
masła lub
margaryny (stopionej i schłodzonej)4
żółtka0,5 szklanki ciepłego
mleka60 gramów
drożdży4 kopiaste łyżki
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego1 słoiczek
marmolady lub
dżemucukier puder do posypaniaszczypta
soliW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże, 3 łyżki
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".Do reszty
mąki dodać
masło,
żółtka,
cukier waniliowy,
sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.Woreczek z
ciastem włożyć do miski z zimną
wodą (
woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się
woda.
Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1 , 5 godziny.
Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy
marmoladę lub
dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).