ßßß Cookit - przepis na Rogaliki - zawijane szczęście

Rogaliki - zawijane szczęście

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po prostu czuje szczęście.
Porcja na 96 rogalików
Składniki:
Zaczyn:
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
700 g mąki pszennej
200 g cukru
200 gram masła
5 żółtek
szczypta soli
zaczyn
marmolada
Sposób przygotowania:
Do letniego mleka dodać 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Postawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu, żeby zaczyn wyrósł.
Masło roztopić w rondlu (lub w mikrofalówce), ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, ostudzone masło, sól, żółtka i zaczyn.
Wszystko porządnie wyrobić.
Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok.40 minut. Piekarnik ustawić na tradycyjne grzanie góra-dół i rozgrzać do temperatury 180°C. Gdy ciasto podrośnie wyjąć, podzielić na 8 części.
Każdą z części rozwałkować na okrągły, cienki placek.
Placek pokroić na 12 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć troszkę marmolady (dowolnej, moje dzieci uwielbiają różaną) i od tego końca zwinąć trójkąty w rulonik.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pomalować ich wierzch roztrzepanym białkiem.
Piec na złoto ok. 20 minut.
Ostudzić i cieszyć się szczęściem
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/12/zawijane-szczescie