Wykonanie
Poziom trudnościNajlepsze
drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po prostu czuje szczęście.Porcja na 96 rogalikówSkładniki:Zaczyn:200 ml letniego
mleka20 g
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżka
mąki pszennejCiasto:700 g
mąki pszennej200 g
cukru200 gram
masła5
żółtekszczypta
solizaczyn
marmoladaSposób przygotowania:Do letniego
mleka dodać 2 łyżeczki
cukru, łyżkę
mąki i pokruszone
drożdże. Postawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu, żeby zaczyn wyrósł.
Masło roztopić w rondlu (lub w mikrofalówce), ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać
cukier, ostudzone
masło,
sól,
żółtka i zaczyn.
Wszystko porządnie wyrobić.
Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok.40 minut. Piekarnik ustawić na tradycyjne grzanie góra-dół i rozgrzać do temperatury 180°C. Gdy ciasto podrośnie wyjąć, podzielić na 8 części.
Każdą z części rozwałkować na okrągły, cienki placek.
Placek pokroić na 12 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć troszkę
marmolady (dowolnej, moje dzieci uwielbiają różaną) i od tego końca zwinąć trójkąty w rulonik.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pomalować ich wierzch roztrzepanym
białkiem.
Piec na złoto ok. 20 minut.
Ostudzić i cieszyć się szczęściem
Smacznego!