Wykonanie
Witam kochani! Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszny makowiec dla Tych z Was, którzy skrupulatnie liczą kalorie a makowiec bardzo lubią tak, jak ja. Bez tego przysmaku Święta po prostu nijakie! Dodam jeszcze, że makowiec robię bez dodawania tłuszczu, bo sam w sobie ma go naprawdę sporo. No i warto podkreslić, że
mak jest bombą z witaminami i minerałami. Mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, cynku... Więcej
Składniki na formę 30 cmx 23 cmokoło 300 g
maku suchego niebieskiego4-5 jaj5-6 łyżek z brzuszkiem
kaszy manny lub 2 budynie lub 2 łyżki z dużym brzuszkiem
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukrubakalie - użyłam 100 g
rodzynek, 80 g
orzechów włoskich, 100 g
żurawiny z
wiśnią3-4
jabłka starte na tarce lub przesmażone
aromat waniliowy lub jaki lubicie (dałam jeszcze kilka kropel
olejku migdałowego)szczypta
solipolewa czekoladowaposiekane
orzechy podpieczone na patelni na przykład
wiórki kokosowePrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Mak przelewam na gęstym sicie wrzątkiem. Osączam. Gotuję ma małym grzaniu około minuty w wodzie lub w
mleku (około szklanki płynu). Mieszam przy tym i jak
mak spęcznieje-ważne, zeby płyn się wchłonął-przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na 2-3 godziny.
Mielę mak trzy
razy w maszynceMieszam przemielony
mak z
bakaliami,
kaszą manną,
żółtkami,
jabłkami,
cukrem (trochę
cukru zostawiam do utrwalenia piany z
białek), szczyptą
soli, aromatem.Ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Dodaję, jak ubita ciut
cukru. Chwilę miksuję i dodaję na raz do masy makowej. Mieszam krótko i wykładam masę na wysmarowaną tłuszczem formę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. i piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół.Po wystudzeniu polewam ciasto polewą lub lukrem i posypuję drobnymi orzeszkami na przykład wiórkami
kokosa. Po kilku godzinach w lodówce ciasto gotowe. Przyda się płaska
łopatka do wyjmowania porcji z formy. Pychota!Życzę Wszystkim wspaniałych wypieków!Radosnych Pysznych Świąt Bożego NarodzeniaPozdrawiam Weronika