Wykonanie
Kocham makowce pod każdą postacią. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez
mąki i tłuszczu . Ta wersja trochę przypomina go w smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej.Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg).Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo.Jeśli wolicie sami mielić
mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu).Składniki na średnią blachę (u mnie o wymiarach 28x23cm)Wersja szybka:6 jaj5 dużych
jabłek, najlepiej kwaskowych1 puszka masy makowej z
cukrem i
bakaliami (900 g)6 łyżek
oleju1
aromat migdałowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia (np. bezglutenowego)6 łyżek
bułki tartej bezglutenowej lub
kaszki kukurydzianej (lub
kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)3 łyżki drobno posiekanych
orzechów włoskichszczypta
soliopcjonalnie na wierzch:
orzechy włoskie i
lukierJabłka obierz i zetrzyj na tarce (lub robotem) o małych oczkach. Wyłóż na sito, pozostaw na kilka minut i mocno odciśnij.
Białka ubij ze szczypta
soli.Do miski wsyp masę
makową, dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem
białek. Wymieszaj.Na koniec dodaj
białka i delikatnie wymieszaj.Przełóż do silikonowej formy lub blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tarta.Piecz 60 minut w temperaturze 180'C.Po ostudzeniu, ciasto polej lukrem i posyp siekanymi
orzechami.Wersja dłuższa:6 jaj5 dużych
jabłek250 g suchego
maku100 g
oleju1
aromat migdałowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka cukru/ksylitolu (200g)6 łyżek
bułki tartej bezglutenowej lub
kaszki kukurydzianej (lub
kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)1 duża garść
rodzynek3-4 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczy1 garść drobno posiekanych
orzechówszczypta
soliopcjonalnie na wierzch:
orzechy włoskie i
lukierMak zalej ciepłą
wodą, zamieszaj i wylej ewentualne szumowiny.Zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.Następnie osącz go sicie i zmiel w maszynce, drobnym sitkiem 3
razy.
Żółtka jaj ubij z
cukrem.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez pół godziny.Dalej rób jak w przepisie wersji szybkiej, od p.1-7Dołącz do obserwujących ;)