ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy makowiec z jabłkami, bez mąki

Ekspresowy makowiec z jabłkami, bez mąki

nazwa

Wykonanie

Kocham makowce pod każdą postacią. Piekłam kiedyś bezglutenowy makowiec bez mąki i tłuszczu . Ta wersja trochę przypomina go w smaku. Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Jest w wersji bezglutenowej i wegetariańskiej.
Polecam Wam ten wypiek na Święta, imprezę, czy zupełnie bez okazji (zmodyfikowany przepis z „Urody życia”, autorstwa Agnieszki Maciąg).
Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo.
Jeśli wolicie sami mielić mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu).
Składniki na średnią blachę (u mnie o wymiarach 28x23cm)
Wersja szybka:
6 jaj
5 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych
1 puszka masy makowej z cukrem i bakaliami (900 g)
6 łyżek oleju
1 aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia (np. bezglutenowego)
6 łyżek bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
opcjonalnie na wierzch: orzechy włoskie i lukier
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce (lub robotem) o małych oczkach. Wyłóż na sito, pozostaw na kilka minut i mocno odciśnij.
Białka ubij ze szczypta soli.
Do miski wsyp masę makową, dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem białek. Wymieszaj.
Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do silikonowej formy lub blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta.
Piecz 60 minut w temperaturze 180'C.
Po ostudzeniu, ciasto polej lukrem i posyp siekanymi orzechami.
Wersja dłuższa:
6 jaj
5 dużych jabłek
250 g suchego maku
100 g oleju
1 aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru/ksylitolu (200g)
6 łyżek bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny, dla osób, które mogą spożywać gluten)
1 duża garść rodzynek
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
1 garść drobno posiekanych orzechów
szczypta soli
opcjonalnie na wierzch: orzechy włoskie i lukier
Mak zalej ciepłą wodą, zamieszaj i wylej ewentualne szumowiny.
Zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Następnie osącz go sicie i zmiel w maszynce, drobnym sitkiem 3 razy.
Żółtka jaj ubij z cukrem.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez pół godziny.
Dalej rób jak w przepisie wersji szybkiej, od p.1-7
Dołącz do obserwujących ;)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/03/ekspresowy-makowiec-z-jabkami-bez-maki.html