ßßß
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 220 g mąki pszennej,- 160 g cukru,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- szczypta soli,- 150 ml soku z jabłek (tyle wyszło po wyciśnięciu trzech - średniej wielkości),- 100 ml oleju,- 2 jajka,- miąższ z jabłek (pozostały po wyciskaniu/przetarciu),- garść orzechów włoskich,- lukier: 1 łyżeczka soku winogronowego, cukier puder,- dodatkowo: orzechy do dekoracji.
Orzechy (bez łupinek) prażymy na suchej patelni. Umieszczamy w woreczku, zakręcamy i rozdrabniamy za pomocą tłuczka (można to zrobić także w moździerzu; rozdrabniamy nieregularnie - w muffinkach powinny być kawałki orzechów). Jabłka umieszczamy w sokowirówce lub ścieramy na tarce. Zachowujemy zarówno sok, jak i miąższ.Składniki mokre (sok, olej, jajka) mieszamy w jednej misce, suche (mąka, cukier, proszek, sól) w osobnej. Zawartość obu naczyń łączymy. Na koniec dodajemy orzechy i miąższ z jabłek. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 min.). Po ostudzeniu dekorujemy lukrem (sok winogronowy ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania lśniącej i gładkiej konsystencji - robimy to energicznie, za pomocą łyżeczki) oraz orzechami. Smacznego!