ßßß Cookit - przepis na Kutia

Kutia

nazwa

Wykonanie

Kolejne, świąteczne danie z makiem.
Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne.
Składniki:
-20 dkg pszenicy do kutii
-25 dkg maku
-3 czubate łyżki miodu
-cukier do smaku
-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów
i wiórków kokosowych
-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%
-aromat migdałowy
-szczypta soli
Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą.
Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą na ok. 2-3 cm ponad poziom pszenicy,
dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu
gotujemy do miękkości ziaren.
Pszenicę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.
Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować.
W międzyczasie sparzamy mak oraz kroimy orzechy i morele.
Mak odsączamy i mielimy.
Pszenica gotowa.
Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy.
Dodajemy miód i mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Dodajemy bakalie, dosładzamy cukrem i dodajemy aromat migdałowy.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia..
Kiedy masa jest zimna dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i dekorujemy.
Kutia gotowa na świąteczny stół.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/12/kutia.html