Wykonanie
Kolejne, świąteczne danie z
makiem.Bogate w
bakalie i
miód, słodziutkie i pyszne.
Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg
maku-3 czubate łyżki
miodu-
cukier do smaku-po 10 dkg
orzechów włoskich i laskowych,
moreli suszonych,
rodzynek,
migdałówi
wiórków kokosowych-500 ml słodkiej
śmietany 30 - 36%-
aromat migdałowy-szczypta
soliPszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy
wodą.Wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą na ok. 2-3 cm ponad poziom pszenicy,dodajemy szczyptę
soli, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniugotujemy do miękkości ziaren.Pszenicę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować.
W międzyczasie sparzamy
mak oraz kroimy
orzechy i
morele.
Mak odsączamy i mielimy.
Pszenica gotowa.
Do gorącej pszenicy dodajemy
mak i dokładnie mieszamy.
Dodajemy
miód i mieszamy.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Dodajemy
bakalie, dosładzamy
cukrem i dodajemy
aromat migdałowy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia..
Kiedy masa jest zimna dolewamy
śmietanę, dokładnie mieszamy i dekorujemy.
Kutia gotowa na świąteczny stół.
Smacznego!