ßßß Cookit - przepis na Grillowane szaszłyki w sosie słodko - ostrym

Grillowane szaszłyki w sosie słodko - ostrym

nazwa

Wykonanie

Wynalazcy patelni grillowej należy się spora nagroda. Chętnie bym mu ją wręczyła osobiście. To dzięki niemu cieszyć można się smakiem grillowanych potraw w zaciszu domowym. Co prawda brakuje im aromatu dymu węglowego, ale są sposoby i na to! Zwłaszcza w szare dni grillowanie to sama przyjemność
Ma w zasadzie same zalety: potrawy na niej przygotowuje się błyskawicznie. Myje się ją szybko i łatwo, nie wymaga tyle zachodu ile domowe grille.
Mam ją od jakiegoś czasu i stale jest świetnym źródłem pomysłów na dania bardzo szybkie, o bardzo zachęcającym wyglądzie, smakowitych okrutnie i co dla niektórych istotne, niskokalorycznych.
Dziś dzięki patelni grillowej postanowiłam przygotować grillowane szaszłyki w sosie słodko ostrym.
SOS:
1-2 łyżek majonez
3 łyżki miód płynny
3 łyżki musztarda ostra
2 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku sok z cytryny\
SZASZŁYKI:
1-2 piersi z kurczaka
1 papryka zielona
1 cebula
ogórek /ja użyłam kiszonego/
ok 20 dkg pieczarek
sól pieprz przyprawy
SOS:
Majonez, jogurt, miód, musztardę dokładnie wymieszac i doprawic sokiem z cytryny. Odstawic do lodówki aby się przegryzło ok 20 min.
SZASZŁYKI:
Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, przyprawamii włożyć na noc do lodówki lub na minimum 1-2 godzin. Po tym czasie pokrojonego kurczaka położyć na patelni grillowej - aż do usmażenia.
Pieczarki i papryke pokroić i obtoczyć w oliwie, po upieczeniu kurczaka położyć na patelnie grillową ok 15 min - / widać będzie po pieczarkach czy są gotowe/. Warzywa n adziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem. Podpiec na patelni ok 10 min. Szaszłyki można skropić delikatnie z sokiem z cytryny.
PRZYPOMINAM WSZYSTKIM CZYTELNIKOM O KONKURSIE!!
Źródło:http://go-to-kitchen.blogspot.com/2013/07/grillowane-szaszyki-w-sosie-sodko-ostrym.html