Wykonanie
Wynalazcy patelni grillowej należy się spora nagroda. Chętnie bym mu ją wręczyła osobiście. To dzięki niemu cieszyć można się smakiem grillowanych potraw w zaciszu domowym. Co prawda brakuje im aromatu
dymu węglowego, ale są sposoby i na to! Zwłaszcza w szare dni grillowanie to sama przyjemnośćMa w zasadzie same zalety: potrawy na niej przygotowuje się błyskawicznie. Myje się ją szybko i łatwo, nie wymaga tyle zachodu ile domowe grille.Mam ją od jakiegoś czasu i stale jest świetnym źródłem pomysłów na dania bardzo szybkie, o bardzo zachęcającym wyglądzie, smakowitych okrutnie i co dla niektórych istotne, niskokalorycznych.Dziś dzięki patelni grillowej postanowiłam przygotować grillowane szaszłyki w sosie słodko
ostrym.
SOS:1-2 łyżek
majonez3 łyżki
miód płynny3 łyżki
musztarda ostra2 łyżki
jogurtu naturalnegodo smaku sok z cytryny\
SZASZŁYKI:1-2
piersi z kurczaka1
papryka zielona1
cebulaogórek /ja użyłam kiszonego/ok 20 dkg
pieczareksól pieprz przyprawySOS:
Majonez,
jogurt,
miód,
musztardę dokładnie wymieszac i doprawic
sokiem z cytryny. Odstawic do lodówki aby się przegryzło ok 20 min.
SZASZŁYKI:
Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać
solą, przyprawamii włożyć na noc do lodówki lub na minimum 1-2 godzin. Po tym czasie pokrojonego
kurczaka położyć na patelni grillowej - aż do usmażenia.
Pieczarki i
papryke pokroić i obtoczyć w
oliwie, po upieczeniu
kurczaka położyć na patelnie grillową ok 15 min - / widać będzie po pieczarkach czy są gotowe/. Warzywa n adziewać na szaszłyki na przemian z
kurczakiem. Podpiec na patelni ok 10 min. Szaszłyki można skropić delikatnie z
sokiem z cytryny.
PRZYPOMINAM WSZYSTKIM CZYTELNIKOM O KONKURSIE!!