Wykonanie
Prosta szarlotka, taka którą robię w 15 minut. Jest przepyszna, bo wszytko to co robi się miło, prosto i przyjemnie zawsze jest najsmaczniejsze. Szarlotka lub jabłecznik, nazewnictwo pozostawiam już Wam, jest częstym
ciastem w moim domu. Wykonuje je na różne sposoby, dzisiaj polecam Wam ten. Prosty i sprawdzony przepis na szarlotkę. Szarlotka jest dość słodka, oprócz
jabłek, są w niej
rodzynki królewskie i uwaga
budyń! O tak warstwa
śmietankowego budyniu jest idealna zresztą sprawdźcie sami!Zapraszam!
SKŁADNIKI:NA CIASTO:- 200 g
masła- 400 g
mąki pszennej- 100 g
cukru pudru- 2
jajka prosto z lodówki- łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 duża łyżka
śmietanyZ w/w składników zagnieć szybko ciasto.
Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy
jabłka na szarlotkę!PONADTO:- 6 dużych kwaskowych
jabłek- garść
rodzynek królewskich (czyli takich dużych)- 6 łyżek
cukru-
cynamon opakowanie
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wymieszaj z
cukrem i
cynamonemPONADTO:- 1 opakowanie budyniu
śmietankowego z
cukrem- 1,5 szklanki
mlekaPrzygotuj
budyń na 1,5 szklanki
mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejszamy tylko ilość
mleka z 500 ml na 1,5 szklanki)Przygotuj blaszkę standardową prostokątną, wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem.Blaszkę wyłóż
ciastem (tą większą połową). Wylej
budyń i rozprowadź łyżką równomiernie.Na
budyń wyłóż
jabłka i rozprowadź równo. Na sam wierzch poukładaj kawałki ciasta. Ja poprostu w dłoniach odrywam małe kawałeczki i staram się w miarę równo rozprowadzić na wierzchu.Ciasto piekłam 50 minut w temp 180 stopni. Grzanie dół piekarnika. Ostatnie 10 minut z termoobiegiem.Szarlotkę studzimy całkowicie!Gotowa!