Wykonanie
Jest to jedna z moich ulubionych odmian szarlotki zwłaszcza jeszcze ciepła z pysznymi waniliowymi
lodami mmm... pochodzi z książki Ciasta słodkie i wytworne z 1991 roku, która zawiera wiele sprawdzonych i świetnych przepisów.
Składniki :Ciasto :70 dag ( 4 szklanki )
maki pszennej20 dag ( 1 szklanka )
cukru pudru3
jajka25 dag
masła lub
margaryny7 dag ( 1/4 szklanki )
śmietany1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie :1 i 1/2 kg
jabłek najlepiej reneta lub antonówka37 dag (1i 1/2 szklanki )
cukru kryształu2 łyżeczki
cynamonuOpis wykonania :1 .
Mąkę przesiewamy łączymy z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i
margaryną, siekamy.
Żółtka ucieramy z częścią
cukru i
śmietana oraz kilkoma kroplami
olejku waniliowego. Dodajemy do
mąki lekko zagniatamy.2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedna część i układamy na uprzednio natłuszczonej i oprószonej
mąką blaszce (średnia blacha ). Smarujemy ciasto
białkiem i posypujemy
bułką tartą następnie nakłuwamy widelcem.3. Obrane
jabłka kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i podlewamy 4 łyżkami
wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy
jabłka będą lekko rozgotowane dodajemy
cukier i dusimy już bez przykrycia kilka minut. Po wyłączeniu gazu dodajemy
cynamon i dobrze mieszamy. Studzimy.4. Ostudzone
jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy drugim rozwałkowanym
ciastem i ponownie nakłuwamy widelcem.5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 45 minut .
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy