ßßß Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku.

nazwa

Wykonanie

No to jeszcze szybki przepis na śledzika po kaszubsku i udaję się do kuchni aby najbliższe godziny spędzić "przy garach";)
Chciałabym życzyć wam Wesołych Świąt w gronie najbliższych
przy smacznie zastawionym stole.
Aby te kilka dni dało wam możliwość zwolnienia,
zatrzymania się na chwilę i wyrwania się z pędu codzienności.
Znajdźcie czas na długie rozmowy z bliskimi.
One są znacznie ważniejsze niż zmywanie czy odkurzanie po raz 10.
Od kilku paprochów na dywanie naprawdę świat się nie zawali
a chwila szczerej rozmowy albo choćby wysłuchanie
może dać komuś więcej niż radości niż sterynie wysprzątany dom.
Także ten, niech czas Świąt płynie wam leniwie i rozkosznie.
Jedzcie powoli i pamiętajcie o spacerach po jedzeniu!
Bo wiecie, te boczki się potem same nie spalą
a kreacja sylwestrowa się nie powiększy;)
Składniki:
4 filety śledziowe matjas
3 cebule
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżeczka majeranku
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
sól
Przygotowanie:
Śledzie namocz 2 razy po 30 minut i pokrój na małe kawałki.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Duś na małym ogniu aż zmięknie ale się nie zrumieni.
Dodaj pozostałe składniki i duś przez 10 minut aż smaki się połączą. Dopraw do smaku i pozostaw do wystygnięcia.
Wymieszaj z pokrojonymi śledziami i odstaw do lodówki na co najmniej 24h.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2015/12/sledzie-po-kaszubsku.html