ßßß Cookit - przepis na Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

nazwa

Wykonanie

Grudzień nie może obejść się bez śledzi. Najbardziej tradycyjne i chyba lubiane przez wszystkich są z cebulką w oleju. Sposób mojej mamy od lat: zanim śledzie wylądują w oleju, zamacerować je w lekkiej zalewie octowej. Mogą tak dłużej leżakować i tylko w razie potrzeby zalewamy olejem, kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Bardzo polecam tę metodę przygotowania .
Składniki:
filety śledziowe a'la matiasy,
cebula,
olej,
Zalewa octowa:
4 szkl. wody,
0,5 szkl. octu 10%,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżka soli,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe .
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez około 2h. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać pokrojoną w półtalarki cebulę . Odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w kawałki, połączyć z zimną zalewą octową. W razie ochoty śledzie z cebulą odcedzić i zalać olejem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/sledzie-w-oleju.html