ßßß Cookit - przepis na Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE

Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE

nazwa

Wykonanie

W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele . Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj .
Przepis będziemy publikować 29 stycznia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
3 solone płaty śledziowe
1 ugotowane jajko
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
kilka gałązek koperku
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/01/regionalne-smaki-styczen-zaproszenie.html