Wykonanie
W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską
sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele . Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj .Przepis będziemy publikować 29 stycznia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele.Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:3 solone płaty
śledziowe1 ugotowane
jajko2 średnie
ogórki kiszone2 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżeczki
musztardy miodowej1 cienka
dymka ze
szczypiorkiemkilka gałązek
koperkupieprz czarny mielonyPrzygotowanie:Płaty
śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie,
jajko i
ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
Szczypiorek i
koperek drobno posiekać.Składniki sałatki wymieszać z
musztardą i przyprawić do smaku
pieprzem.
Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.Smacznego