ßßß Cookit - przepis na Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman

Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam!
Składniki:
500g polędwicy z dorsza
¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jasnego piwa
1 jajko
Olej do smażenia
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Do podania: cytryna, sos czosnkowy
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/12/dorsz-w-ciescie-piwnym-wedug-przepisu.html