ßßß Cookit - przepis na Krokiety z farszem z buraczków i sera lazur

Krokiety z farszem z buraczków i sera lazur

nazwa

Wykonanie

Jestem bardzo zadowolona z tego pomysłu, bo krokiety są niepowtarzalne w smaku i naprawdę pyszne. Powiem Wam, że moim zdaniem doskonale odnalazłyby się nawet na wigilijnym stole, jako alternatywa dla tradycyjnych. Farsz jest pikantny, czuje się w nim słodycz żurawiny i rodzynek, ale gałka muszkatołowa, ziele angielskie i majeranek nadają mu wytrawny smak. A jeszcze gdy poczuje się smak rozpływającego się w ustach sera, to naprawdę można poczuć się bardzo świątecznie ;)
Składniki :
ciasto na naleśniki :
2 jajka
8 pełnych łyżek mąki pszennej
szczypta soli
ok. 1,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
3-4 łyżki oleju
farsz :
4 duże, ugotowane buraczki
1 duża cebula
garść rodzynek
garść żurawiny
2 łyżki octu balsamicznego
1 ziarno ziela angielskiego
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
ok. 150 g. sera z niebieską pleśnią, typu lazur
Dodatkowo :
1 jajko
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie :
Składniki ciasta mieszam energicznie trzepaczką, ciasto powinno być gładkie i lejące się. Smażę naleśniki (do smażenia pierwszego można użyć odrobiny oleju). Obrane buraki ścieram na tarce (małe oczka). Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na 1 łyżeczce oleju do zeszklenia, po czym dodaję masło, rodzynki i żurawinę. Smażę jeszcze chwilę. Dodaję starte buraczki, ocet balsamiczny, doprawiam wszystko do smaku majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.
Na każdym naleśniku układam porcję farszu i kilka kawałków sera. Zwijam wszystko w krokiet, po czym panieruję w jajku i bułce i smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/krokiety-z-farszem-z-buraczkow-i-sera.html