ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem i pomidorami

Cannelloni z mięsem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na dość nietypowo podane cannelloni. Cannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano.
A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I powiem szczerze, ono było pyszne :))
Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje):
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g mielonej karkówki
500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
1 czubata łyżeczka domowej Vegety
2 czubate łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
125 g makaronu cannelloni
100 g drobno krojonego sera mozzarella
Wykonanie:
Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty).
Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty).
Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Sos nie ma się zagęścić, ma być dość rzadki.
Makaron cannelloni gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Gotowy makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Każdą rurkę cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy je jeść.
Makaron napełniamy sosem mięsnym i mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy farsz, a następnie na górę nakładamy mozzarellę. Sos z nakładanego mięsa ma się zgromadzić na dnie naczynia.
Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu.
Tak przygotowane cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt.
Danie podajemy po 2-3 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Najłatwiej jeść je bez krojenia, więc musi troszkę przestygnąć, ponieważ farsz trzyma dość mocno temperaturę.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/cannelloni-z-miesem-i-pomidorami.html