Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na dość nietypowo podane
cannelloni.
Cannelloni z
mięsem, mocno
pomidorowym sosem i
mozzarellą. Moje
cannelloni pachnie
czosnkiem i
oregano.A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I
powiem szczerze, ono było pyszne :))
Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje):4 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek400 g mielonej
karkówki500 g dojrzałych, świeżych
pomidorów lub puszka
pomidorów1 czubata łyżeczka domowej
Vegety2 czubate łyżeczki
oregano1 płaska łyżeczka
bazyliisólpieprz1/2 łyżeczki
cukru125 g
makaronu cannelloni100 g drobno krojonego
sera mozzarellaWykonanie:Przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej
oliwie (1- 2 minuty).Dodajemy
mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty).Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone
pomidory. Doprawiamy
Vegetą,
oregano,
bazylią,
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Sos nie ma się zagęścić, ma być dość rzadki.
Makaron cannelloni gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Gotowy
makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i studzimy.Każdą rurkę
cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy je jeść.
Makaron napełniamy sosem mięsnym i
mozzarellą. Najpierw łyżeczką nakładamy farsz, a następnie na górę nakładamy
mozzarellę. Sos z nakładanego
mięsa ma się zgromadzić na dnie naczynia.
Cannelloni wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez termoobiegu.Tak przygotowane
cannelloni jest miękkie, ale dzięki podpieczeniu lekko chrupiące, dając bardzo ciekawy efekt.Danie podajemy po 2-3 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Najłatwiej jeść je bez krojenia, więc musi troszkę przestygnąć, ponieważ farsz trzyma dość mocno temperaturę.Smacznego :)