ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak wigilijny

Kapuśniak wigilijny

nazwa

Wykonanie

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny,
przez lata zastępował go kapuśniak.
Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.
Składniki:
-ok. 35 dkg kwaszonej kapusty
-ok. 3 dkg suszonych grzybów
-cebula
-5 łyżek oleju
-sól, cukier, susz warzywny
-ok. 2 l wody
Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą i niewielką ilością
suszu warzywnego.
Gotujemy do miękkości grzybów.
Dodajemy lekko pociętą kapustę i gotujemy do jej miękkości.
Do smaku przyprawiamy solą i cukrem.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę.
Olej bez cebulki dolewamy do garnka z kapuśniakiem.
Zagotowujemy i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/12/kapusniak-wigilijny.html