ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziarnami pszenicy

Chleb z ziarnami pszenicy

nazwa

Wykonanie

Jeden z wielu domowych chlebów,
ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku.
Tym razem z ziarnami pszenicy.
Składniki :
-1 kg mąki pszennej 650
-2 szklanki mąki żytniej
-10 dkg drożdży
-1 l ciepłej wody
-15 dkg pszenicy oczyszczonej
-1 łyżka cukru
-1 czubata łyżka soli
-1 łyżka oleju lub 3 garści prażonej cebulki
Pszenicę wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną wodą,
ok. 3 cm ponad poziom ziaren i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 25 minut.
Zlewamy nadmiar wody i pozostawiamy pod przykryciem
do wystudzenia.
Drożdże rozcieramy z cukrem,
dolewamy szklankę wody, dosypujemy szklankę mąki pszennej,
mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól, wyrośnięte drożdże,
dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy pszenicę i olej lub cebulkę prażoną.
Wyrabiamy ciasto.
Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy,
przekładamy do nich po połowie ciasta i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię chleba.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut.
Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody i zalewamy wrzątkiem do wys. 1/2 szklanki.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia
chleb smarujemy krochmalem i wstawimy do piekarnika.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/01/chleb-z-ziarnami-pszenicy.html