ßßß
Masło domowej roboty i maślanka jako produkt „uboczny”Do wykonania masła domowej roboty potrzebujemy śmietany minimum 30%. I w zasadzie to wszystkoJeśli chcemy wzbogacić smak masła możemy podczas ubijania dodać sól i zioła. U mnie powstała wersja podstawowa. Masło wyszło żółciutkie i pachnące. Wykorzystałam w sumie 600 ml śmietany – powstało z niej masło o wadze nieco powyżej 200 g. I maślanka.Aby wykonać masło – należy wlać śmietanę do miski i ubijać tak długo, aż swoją konsystencją zacznie przypominać zważoną śmietanę. Potem należy ugnieść rękoma masę i wypłukać co najmniej dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie, aby wypłukać pozostałości maślanki.I w zasadzie tylePowstałą maślankę odlewamy i wykorzystujemy wedle uznania.Chleb (na zdjęciu) żytniSkładniki :50 g drożdży,łyżeczka cukru,250 g ciepłej wody,300 g mąki żytniej,200 g mąki pszennej,łyżka oleju,łyżeczka soliWykonanie :Do misy miksera włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić na kolejne 20 – 30 minut. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. przez 20-25 minut.