ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni z cebulką

Chleb pszenno-żytni z cebulką

nazwa

Wykonanie

Prosty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku.
Składniki:
-ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg )
-2 szklanki mąki żytniej 720
-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki soli
-650 ml ciepłej wody
-1,5 szklanki prażonej cebulki
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dolewamy 200 ml wody (szklanka).
Wsypujemy szklankę mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę,
dodajemy sól, wyrośnięte drożdże,
wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią,
wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy.
Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto chlebowe wyrosło.
Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.
Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek.
Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.
Nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
Pieczemy 50 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dość gęsty krochmal,
którym na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy nasze chleby.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/08/chleb-pszenno-zytni-z-cebulka.html