Wykonanie
Od kilku dni jestem na diecie, która opiera się głównie na zdrowych, nieprzetworzonych składnikach. Jak wiadomo wiosna zleci jak z bicza strzelił (mimo, że za oknem nadal smutno) i ani się obejrzymy, a nastanie lato. Następnie sezon bikini i krótkich spódniczek, a ja wciąż niechętnie zamieniam zimowe, luźne ciuchy na te dopasowane, wstydząc się nagromadzonych, zbędnych kilogramów. Idąc za tą myślą w mojej lodówce znalazły się głównie
owoce i warzywa, a w szafce zdrowe
kasze i
brązowy ryż. Dziś po jaglanym obiedzie przyszedł czas na kolacyjną
sałatkę z
fasolką, która jest dobrym źródłem
białka. Zapraszam!
SKŁADNIKI:1 puszka
białej fasolkipół małej,
czerwonej cebulipół słoika
suszonych pomidorów (ok. 70g)120 g
fetyduża garść
roszponki lub
rukoliDressing: 1/4
oleju z
suszonych pomidorów, łyżeczka
octu balsamicznego, płaska łyżeczka
oregano, przeciśnięty ząbek
czosnku,
sól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Fasolkę dobrze odcedzamy.
Cebulkę i
suszone pomidory drobno kroimy,
fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki (
fasolkę,
cebulę,
pomidory,
fetę i
roszponkę) łączymy w misce. Przygotowujemy dressing z podanych składników i po troszku dodajemy do sałatki. Jeśli uznamy, że jest go za dużo, wtedy nie wlewać całości (może się tak zdarzyć, gdy słabo odcedzimy
fasolkę). Całość mieszamy. Smacznego!