Wykonanie
Jakiś czas temu szukałem przepisu na
sałatkę z
fasoli. Trafiłem przypadkiem na ten przepis: Toskańska
sałatka z
białej fasoli . Była dokładnie taka jakiej szukałem. Wszystkie składniki doskonale się uzupełniały, tworząc nieziemską kombinację.
Sałatkę przygotowywałem do znajomych, więc musiałem zabrać ją gotową z domu. Dziś przedstawiam Wam właśnie lekko zmodyfikowany przepis, który pozwoli zabrać
sałatkę na piknik, czy do pracy.
Składniki:- 2 puszki
białej fasoli- 1 mała
czerwona cebula- słoik
suszonych pomidorów w
oliwie- 125g
mozzarelli- około 20 ciemnych
oliwek- 2 garści
rukoli-
oliwa pozostała z
suszonych pomidorów- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 ząbek
czosnku- 1 płaska łyżka
oregano-
sól,
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Fasolę odsączamy. Po odsączeniu przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z
fasolą.
Rukolę myjemy i osuszamy. Następnie rwiemy i przekładamy do miski.
Oliwki i
pomidory kroimy w mniejsze kawałki i też wkładamy do miski.
Mozarellę kroimy w kostkę i wkładamy do miski.Następnie przygotowujemy dressing.Do osobnej miseczki dodajemy
oliwę z
suszonych pomidorów,
ocet balsamiczny, ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę,
oregano,
sól i
pieprz.Dressing dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy nim warzywa.Całość mieszamy.Smacznego!