Wykonanie
Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z
jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :)Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.)- 1 kg.
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej- 4 duże ugotowane na półtwardo
jajka- 2 surowe
jajka- 1
bułka kajzerka- 2 ząbki
czosnku-
cebulka suszona,
majeranek,
kminek mielony, domowa
wegeta-
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremkiWykonanieDo
mięsa mielonego dodaję surowe
jajka,
czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie
przyprawy i wymoczoną i odciśnięta
kajzerkę. Dokładnie mieszam, wyrabiam ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tarta foremki na
mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane
jajka i przykrywam drugą częścią
mięsa.Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń dziele na połowę, tą część, którą chcę podać na ciepło do obiadu kroję na kawałki jeszcze ciepłą ... u mnie np. dziś z ziemniaczkami
purre i
sałatą lodową . Drugą część, która ma być spożywana na zimno np. na kanapki.. jeszcze ciepłą szczelnie owijam folią aluminiową i zostawiam tak do ostudzenia,
potem przekładam do lodówki, dzięki temu będzie bardzo soczysta i łatwo się pokroi.Smacznego :)