Wykonanie
Rolada z
piersi indyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka.
Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem
jarmużowym i
suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam
suszonych pomidorków z
żurawiną,
żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie
mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno do kanapek. Polecam!Składniki:pierś z
indyka - około 1 kg
jarmuż - około 150-200 g
suszone pomidory 3/4 słoiczkagałązka
rozmarynusól,
pieprzgałka muszkatałowa1
cebula1 ząbek
czosnku200 ml
bulionu do podlaniaWykonanie:
mięso oczyścić z błon . Rozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata
mięsa z polędwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatce . Rozcięty płat
mięsa rozbić na grubość 2 cm pod folią spożywczą.
Mięso posolić, oprószyć
pieprzem, natrzeć
olejem ze słoiczka z
suszonymi pomidorami. Na
mięsie rozłożyć igiełki
rozmarynu. Odstawić na 1 godzinęwypłukać
jarmuż.Wyciąć grube łodygi, a liście pokroić w wąskie paski. Na patelni podsmażyć małą
cebulę pokrojoną w piórka z ząbkiem
czosnku. Dodać pokrojony
jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut, aż straci objętość. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową. Wystudzić
jarmuż i
suszone pomidory z zalewy rozłożyć na płacie
mięsa. Zwinąć roladę i umieścić w siatce lub obwiązać sznurkiem. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch natrzeć
oliwą ze słoiczka i podlać
bulionem. Piec w 200`C około 45-55 minut. W trakcie pieczenia roladę obrócić i podlać sosemprzed porcjowaniem
mięsa pozwolić mu odpocząć około 10 minut. Rozciąć i zdjąć siatkę.Zlać sos i wymieszać z
żurawiną (z przepisu tutaj ) i zblendować lub zagęścić
mąką. Podawać na gorąco lub na zimnoSMACZNEGO !