Wykonanie
Moda na
jarmuż trwa. Zima to najlepsza
pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie
jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu
ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany
ziemniakami znajdziesz tutaj .Na wiele innych smacznych dań z
jarmużem zapraszam tu .Składniki:250-300 g
jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego1
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwy lub
oleju2 łyżki
płatków owsianych500-750 ml
bulionu250 g ugotowanej
ciecierzycy50 g
rodzyneksok z 1/2 limetki1/4 łyżeczki mielonej
kolendryszczypta kuminuszczypta
pieprzu cayenne1 łyżeczka
cukru trzcinowegosól morska,
pieprz z młynka
papryczka chilikawałek
imbiru - opcjonalnieWykonanie:wieczorem namoczyć
ciecierzycę. Następnego dnia zmienić
wodę i ugotować
ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu
cebulę i
czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na
oleju. Dodać poszatkowany
jarmuż,
płatki owsiane, zalać
bulionem i gotować na średnim ogniuodcedzić
ciecierzycę. Część
ciecierzycy,
rodzynki,
kolendrę, kumin i
sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na puree. Dodać resztę przypraw:
pieprz cayenne,
cukier,
sól,
sok z limetkizupę rozlać na talerze. Rozłożyć resztę
ciecierzycy, przybrać pokrojoną w plasterki
papryczką chiliSMACZNEGO !