Wykonanie
Są takie dni, kiedy lodówka świeci pustkami, a Ty masz ochotę na kanapkę z jakąś pyszną wegańską pastą . Co to wtedy zrobić? Iść na kulinarny żywioł! W taki właśnie impulsywny sposób powstała przepyszna pasta z
ciecierzycy z
pestkami dyni i
zielonymi oliwkami .Należę do osób, które rzadko są głodne, a jeśli już są, to owego głodu nie potrafią oszukać. Muszą zjeść teraz, już, bo za chwile zemdleją lub umrą. Oczywiście, o braku humoru nie muszę wspominać. Dlatego, jeśli nie zrobiłam zakupów i nie mam, co zjeść, wyjmuję z kuchennej szafki czarodziejską różdżkę i wyczarowuję pyszności z tego, co mam pod rękę.Swoje kulinarne dzieła tworzę impulsywnie, instynktownie, nie używając żadnych przepisów. Wykorzystuję przeważnie
fasolę lub
ciecierzycę z puszki (nie mam czasu ani ochoty ich moczyć, gdy chodzi w grę moje życie) i produkty, które mam zawsze w swojej spiżarni -
pestki dyni,
słonecznika,
orzechy,
oliwki czy
kapary . Czasami przypałęta się zagubiony kiedyś w akcji upieczony
batat czy
burak. Zazwyczaj, ku zaskoczeniu mnie i mojego partnera, wychodzą cuda. Roślinne pasty, które
potem przez lata znajdują się na liście naszych stałych kulinarnych przepisów.W taki właśnie cudowny sposób powstała pasta z
ciecierzycy z
pestkami dyni i
zielonymi oliwkami .To niezwykle zaskakujące smakiem mazidło, posiadające masę zdrowotnych właściwości. Zawarta w niej, pyszna
ciecierzyca daje masę pełnowartościowego
białka, co sprawia, że pasta jest idealna po treningu . Całość dopełniają
pestki dyni, a
smakową kropkę nad "i" stawia dodatek zielonych
oliwek . Niech ten przepis trafi na Waszą listę do zrobienia, bo jest po prostu pyszny :)
wegańska bezglutenowa- 1 puszka
ciecierzycy- 60 g uprażonych pestek dyni- 10 dużych zielonych
oliwek- 1 ząbek
czosnku- 2-3 łyżki
soku z cytryny- 5 łyżek
oleju z lnianki lub innego Waszego ulubionego :)- 1 łyżka posiekanego
szczypiorku-
sól,
pieprzCiecierzycę z puszki wkładam na sitko i przepłukuję zimną
wodą.Przepłukaną
ciecierzycę wkładam do malaksera. Dodaję
pestki dyni,
oliwki,
czosnek,
sok z cytryny i
olej. Całość blenduję na gładką masę.Na koniec pastę z
ciecierzycy solę i
pieprzę do smaku oraz dodaję drobno posiekany
szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam.Gotową pastę z
ciecierzycy przekładam do słoiczków i trzymam w lodówce do tygodnia. Idealnie pasuje do domowego
chleba na zakwasie.Smacznego!