ßßß Cookit - przepis na Pasta z ci Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni i zielonymi oliwkami

Pasta z ci Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni i zielonymi oliwkami

nazwa

Wykonanie

Są takie dni, kiedy lodówka świeci pustkami, a Ty masz ochotę na kanapkę z jakąś pyszną wegańską pastą . Co to wtedy zrobić? Iść na kulinarny żywioł! W taki właśnie impulsywny sposób powstała przepyszna pasta z ciecierzycy z pestkami dyni i zielonymi oliwkami .
Należę do osób, które rzadko są głodne, a jeśli już są, to owego głodu nie potrafią oszukać. Muszą zjeść teraz, już, bo za chwile zemdleją lub umrą. Oczywiście, o braku humoru nie muszę wspominać. Dlatego, jeśli nie zrobiłam zakupów i nie mam, co zjeść, wyjmuję z kuchennej szafki czarodziejską różdżkę i wyczarowuję pyszności z tego, co mam pod rękę.
Swoje kulinarne dzieła tworzę impulsywnie, instynktownie, nie używając żadnych przepisów. Wykorzystuję przeważnie fasolę lub ciecierzycę z puszki (nie mam czasu ani ochoty ich moczyć, gdy chodzi w grę moje życie) i produkty, które mam zawsze w swojej spiżarni - pestki dyni, słonecznika, orzechy, oliwki czy kapary . Czasami przypałęta się zagubiony kiedyś w akcji upieczony batat czy burak. Zazwyczaj, ku zaskoczeniu mnie i mojego partnera, wychodzą cuda. Roślinne pasty, które potem przez lata znajdują się na liście naszych stałych kulinarnych przepisów.
W taki właśnie cudowny sposób powstała pasta z ciecierzycy z pestkami dyni i zielonymi oliwkami .
To niezwykle zaskakujące smakiem mazidło, posiadające masę zdrowotnych właściwości. Zawarta w niej, pyszna ciecierzyca daje masę pełnowartościowego białka, co sprawia, że pasta jest idealna po treningu . Całość dopełniają pestki dyni, a smakową kropkę nad "i" stawia dodatek zielonych oliwek . Niech ten przepis trafi na Waszą listę do zrobienia, bo jest po prostu pyszny :)
wegańska bezglutenowa
- 1 puszka ciecierzycy
- 60 g uprażonych pestek dyni
- 10 dużych zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju z lnianki lub innego Waszego ulubionego :)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Ciecierzycę z puszki wkładam na sitko i przepłukuję zimną wodą.
Przepłukaną ciecierzycę wkładam do malaksera. Dodaję pestki dyni, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej. Całość blenduję na gładką masę.
Na koniec pastę z ciecierzycy solę i pieprzę do smaku oraz dodaję drobno posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam.
Gotową pastę z ciecierzycy przekładam do słoiczków i trzymam w lodówce do tygodnia. Idealnie pasuje do domowego chleba na zakwasie.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/10/pasta-z-ciecierzycy-z-pestkami-dyni-i.html