Wykonanie
Żurawina,
kokos,
płatki owsiane,
amarantus . A wszystko to złączone w jedną, cudowną, słodką całość.
Ciasteczka, w których każdy ze składników ma znaczenie i pięknie uzupełnia pozostałe. Idealne dla małych łasuchów, a także tych większych...Dziś na blogu wegańskie owsiane
ciasteczka kokosowo-
żurawinowe, bezglutenowe, bez dodatku
cukru .Skusicie się?To
ciasteczka, które podbiły
serce moje i
serca moich znajomych, nawet tych, co z weganizmem nie mają zbyt dużo wspólnego, a wypieki bez glutenu kojarzą z gotowymi, niesmacznymi produktami na półkach w sklepowym dziale bezglutenowym. Połączenie
żurawiny,
kokosa,
płatków owsianych i
amarantusa dało tak wspaniały efekt smakowy, że zanim się obejrzałam, musiałam robić kolejną partię
ciasteczek.Dodatek
kokosu do
ciasteczek owsianych pełni nie tylko smakowe funkcje.
Kokos ma niezwykłe zdrowotne właściwości, o czym możecie przeczytać tu . Dodanie go do naszych wegańskich
ciasteczek zamienia je w istną pyszną bombę odżywczą!
wegańskie bezglutenowe bez
cukru(ok. 20 sztuk)- 100 g
oleju kokosowego- 150 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1/2 szklanki
mąki ryżowej (ok. 70 g)- 1/2 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 70 g)- 1 i 1/2 szklanki
wiórków kokosowych (120 g)- 1 i 1/3 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych (ok. 150 g)- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mleka roślinnego- 1/2 szklanki
suszonej żurawiny (ok. 75 g)- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
rumu (można pominąć)- szczypta
soliW dużej misce, w kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy z
syropem klonowym, pastą
waniliową,
rumem i
solą. Całość mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję
mleko,
suszoną żurawinę i ponownie mieszam.W drugiej misce mieszam
mąki,
płatki owsiane i
wiórki kokosowe. Całość wsypuję do masy z
żurawiną. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie
ciasteczka.Uformowane owsiane
ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by
ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Jeden chrup i zobaczycie, że
kokos i
żurawina to połączenie doskonałe!Smacznego!A jeśli uwielbiacie
kokos, polecam Wam szybkie i proste Bezglutenowe wegańskie kokosanki ! Uwaga! Uzależniają!