ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasteczka kokosowo-żurawinowe (bez glutenu, bez cukru)

Owsiane ciasteczka kokosowo-żurawinowe (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Żurawina, kokos, płatki owsiane, amarantus . A wszystko to złączone w jedną, cudowną, słodką całość. Ciasteczka, w których każdy ze składników ma znaczenie i pięknie uzupełnia pozostałe. Idealne dla małych łasuchów, a także tych większych...
Dziś na blogu wegańskie owsiane ciasteczka kokosowo-żurawinowe, bezglutenowe, bez dodatku cukru .
Skusicie się?
To ciasteczka, które podbiły serce moje i serca moich znajomych, nawet tych, co z weganizmem nie mają zbyt dużo wspólnego, a wypieki bez glutenu kojarzą z gotowymi, niesmacznymi produktami na półkach w sklepowym dziale bezglutenowym. Połączenie żurawiny, kokosa, płatków owsianych i amarantusa dało tak wspaniały efekt smakowy, że zanim się obejrzałam, musiałam robić kolejną partię ciasteczek.
Dodatek kokosu do ciasteczek owsianych pełni nie tylko smakowe funkcje. Kokos ma niezwykłe zdrowotne właściwości, o czym możecie przeczytać tu . Dodanie go do naszych wegańskich ciasteczek zamienia je w istną pyszną bombę odżywczą!
wegańskie bezglutenowe bez cukru
(ok. 20 sztuk)
- 100 g oleju kokosowego
- 150 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (ok. 70 g)
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 70 g)
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
- 1 i 1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (ok. 150 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (ok. 75 g)
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu (można pominąć)
- szczypta soli
W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy z syropem klonowym, pastą waniliową, rumem i solą. Całość mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję mleko, suszoną żurawinę i ponownie mieszam.
W drugiej misce mieszam mąki, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Całość wsypuję do masy z żurawiną. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.
Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie ciasteczka.
Uformowane owsiane ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by ciasteczka się nie przypaliły.
Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.
Jeden chrup i zobaczycie, że kokos i żurawina to połączenie doskonałe!
Smacznego!
A jeśli uwielbiacie kokos, polecam Wam szybkie i proste Bezglutenowe wegańskie kokosanki ! Uwaga! Uzależniają!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/11/owsiane-ciasteczka-kokosowo-zurawinowe.html