ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasteczka z rozmarynem i żurawiną (bez glutenu, bez cukru)

Owsiane ciasteczka z rozmarynem i żurawiną (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

U mnie w środku pracującego tygodnia, by rozpieścić zmysły - ciasteczka ;p
Powiecie, łee... zwykłe ciasteczka. Nuda.
Nie!
Nie ma tu ani nudy i zwyczajności. Dziś przedstawiam Wam niebanalne owsiane ciasteczka, które pokazują, że warto czasem poeksperymentować.
Co powiecie na wegańskie, bezglutenowe owsiane ciasteczka z rozmarynem i żurawiną ?
Wczoraj pomyślałam... a dlaczego by nie zaromatyzować wypieku rozmarynem ? Siedziałam, głowiłam się, co do owego rozmarynu pasuje. Padło na żurawinę, płatki owsiane i wanilię. Całość podkreśliła lekko orzechowa mąka amarantusowa i cudownie pachnący olej kokosowy. Wszystko oczywiście, wegańskie, bez glutenu i cukru .
Mówicie, zjadłoby się, ale nie mamy na to czasu. Bzdura! Przepis jest nie tylko szybki, ale i prosty . Uwierzcie, bez godzin spędzonych w kuchni, można wyczarować coś pysznego. Coś, co swoją kulinarną prostotą, a jednocześnie oryginalnością smakowych połączeń oraz wspaniałym smakiem i zapachem, zachwyci niejednego gościa. Po co od razu piec ciasto, kiedy nie mamy na to czasu? Nie mówiąc już o kupowaniu gotowych wypieków. Brrr!
Można przecież upiec ciasteczka!
wegańskie, bezglutenowe
(ok. 17-18 sztuk)
- 100 g oleju kokosowego
- 125 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 100 g)
- 3/4 szklanki mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 100 g)
- 150 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno igiełek rozmarynu
- szczypta soli
W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy z syropem klonowym, sokiem z cytryny, pastą waniliową i solą. Całość mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję suszoną żurawinę, rozmaryn i ponownie mieszam.
W drugiej misce mieszam mąki, płatki owsiane i siemię lniane. Całość wsypuję do masy z żurawiną. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.
Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie ciasteczka.
Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by ciasteczka się nie przypaliły.
Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/11/owsiane-ciasteczka-z-rozmarynem-i.html