Wykonanie
U mnie w środku pracującego tygodnia, by rozpieścić zmysły -
ciasteczka ;pPowiecie, łee... zwykłe
ciasteczka. Nuda.Nie!Nie ma tu ani nudy i zwyczajności. Dziś przedstawiam Wam niebanalne owsiane
ciasteczka, które pokazują, że warto czasem poeksperymentować.Co powiecie na wegańskie, bezglutenowe owsiane
ciasteczka z
rozmarynem i
żurawiną ?Wczoraj pomyślałam... a dlaczego by nie zaromatyzować wypieku
rozmarynem ? Siedziałam, głowiłam się, co do owego
rozmarynu pasuje. Padło na
żurawinę,
płatki owsiane i
wanilię. Całość podkreśliła lekko orzechowa
mąka amarantusowa i cudownie pachnący
olej kokosowy. Wszystko oczywiście, wegańskie, bez glutenu i
cukru .Mówicie, zjadłoby się, ale nie mamy na to czasu. Bzdura! Przepis jest nie tylko szybki, ale i prosty . Uwierzcie, bez godzin spędzonych w kuchni, można wyczarować coś pysznego. Coś, co swoją kulinarną prostotą, a jednocześnie oryginalnością
smakowych połączeń oraz wspaniałym smakiem i zapachem, zachwyci niejednego gościa. Po co od razu piec ciasto, kiedy nie mamy na to czasu? Nie mówiąc już o kupowaniu gotowych wypieków. Brrr!Można przecież upiec
ciasteczka!
wegańskie, bezglutenowe(ok. 17-18 sztuk)- 100 g
oleju kokosowego- 125 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej (ok. 100 g)- 3/4 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 100 g)- 150 g bezglutenowych
płatków owsianych- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka
soku z cytryny- 100 g
suszonej żurawiny- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno igiełek
rozmarynu- szczypta
soliW dużej misce, w kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy z
syropem klonowym,
sokiem z cytryny, pastą
waniliową i
solą. Całość mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję
suszoną żurawinę,
rozmaryn i ponownie mieszam.W drugiej misce mieszam
mąki,
płatki owsiane i
siemię lniane. Całość wsypuję do masy z
żurawiną. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie
ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by
ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Smacznego!