ßßß Cookit - przepis na Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym, idealny na Boże Narodzenie

Pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym, idealny na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Kulinarny cykl świąteczny czas zacząć! Rozpoczynam go wegańskim pasztetem . Moim ulubionym, z ciecierzycy, wzbogaconym o kiszonego ogórka . Pasztetem tak dobrym, że potrafi przyćmić mięsne klasyki. Warto go zrobić nie tylko na Święta. Jest tak dobry, że towarzyszy mi przez cały rok.
Zaczął się grudzień. Powoli każdy z nas zastanawia się, co przygotuje na Święta. Zbieramy przepisy, przeglądamy internet. Wydaje się,ze mamy dużo czasu, ale Ci, doświadczeni w świątecznym boju zapewne już wiedzą, że mija on bardzo szybko. Do niektórych potraw trzeba się przygotować lub po prostu zrobić je wcześniej (jak np. pierniczki). Z myślą o Was postanowiłam stworzyć taki mały świąteczny cykl. Od dzisiaj do Bożego Narodzenia na blogu będą pojawiały się przepisy, które będziecie mogli przygotować na samą Wigilią lub w przedświątecznym czasie. Obiecuję, będzie pysznie i bardzo słodko. :)
Zaczynami więc pysznymi konkretami i moim ukochanym wegańskim pasztetem z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym . Gwarantuję, że zasmakuje każdemu, nawet temu mięsnolubnemu, co nigdy nie jadł wegańskiego pasztetu. :)
(foremka o dł. ok. 24 cm)
- 3/4 szklanki suchej cieciorki (ok. 400 g po ugotowaniu
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 małe, ugotowane marchewki
- 1 ugotowany korzeń pietruszki
- 3 duże ogórki kiszone
- 75 g uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika (ok. 1/2 szklanki)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 50 g oleju ryżowego (niecała 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- do posypania wierzchu pasztetu - duża garść ziaren słonecznika
Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotuję do miękkości.
Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju. Kiedy się zarumieni, dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę.
Ugotowaną ciecierzycę przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki (oprócz ogórków kiszonych). Blenduję wszystko na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę i wrzucam do masy. Dokładnie mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet i całość wyrównuję.
Piekę w 180 st. C ok. 45-60 min (po 45 min pasztet jest bardziej wilgotny, gdy lubicie suchy, trzymajcie ok. 60 min).
Pasztet po upieczeniu studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam go z foremki, kroję i zajadam :) Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie.
Pasztet wytrzymuje do ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/pasztet-z-ciecierzycy-z-ogorkiem.html