ßßß
Mięsne kulki to danie, które nie wymaga od nas zbyt dużo czasu by je przygotować. W moim domu danie jest nazywane kompromis, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej.Składniki:1 kg mięsa mielonego4 duże marchewki1 korzeń selera3 cebule3 ząbki czosnku2 łyżki majeranku1 łyżeczka kminku mielonego1/2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki1 łyżeczka pieprzu1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka sosu sojowegoryżolej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej).Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm.Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w pióra.Do głębokiej patelni lub woka z pokrywką wlać oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany olej kłaść uformowane małe kulki z mięsa, wymieszać i przykryć.Po około 20 minutach wrzucić cebulę, marchew i selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut.Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie.W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa i warzyw. Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie.