ßßß Cookit - przepis na Mięsne kulki z ryżem

Mięsne kulki z ryżem

nazwa

Wykonanie

Mięsne kulki to danie, które nie wymaga od nas zbyt dużo czasu by je przygotować. W moim domu danie jest nazywane kompromis, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
4 duże marchewki
1 korzeń selera
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
ryż
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej).
Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w pióra.
Do głębokiej patelni lub woka z pokrywką wlać oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany olej kłaść uformowane małe kulki z mięsa, wymieszać i przykryć.
Po około 20 minutach wrzucić cebulę, marchew i selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie.
W zależności od posiadanego ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa i warzyw. Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/miesne-kulki-z-ryzem.html