ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa granola z żurawiną (bez glutenu)

Cytrynowa granola z żurawiną (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Cytrynowa granola
- 300 g bezglutenowych płatków owsianych
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6-7 łyżek syropu klonowego
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki migdałów, pokrojonych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, pokrojonych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- duża garść suszonej żurawiny
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
Do świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego dodaję syrop klonowy, skórkę cytrynową, sok z cytryny, olej i sól i przyprawy. Mieszam, by wszystko się rozpuściło.
Wrzucam płatki owsiane, nasiona i orzechy*. Dokładnie mieszam.
Wykładam płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się by były równo rozprowadzone. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Po ok. 20 min (musimy obserwować naszą granolę by się nie spaliła), mieszam płatki starając się, by po wymieszaniu były równo rozprowadzone. Zmniejszam temperaturę do 170 st. C i pozostawiam dopiekającą się granolę na 10 min. Po upływie 10 min powtarzam czynność i ponownie pozostawiam granolę na 10 min. Czynność tą powtarzam tyle razy, dopóki cała granola nie będzie mocno przyrumieniona (ale nie spalona!).
Gotową granolę wyciągam z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia. Trzymam ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby granola pozostała jak najdłużej chrupka, żurawinę dodaję już do gotowej porcji zaserwowanej na jogurcie. Jeśli jednak zamierzacie szybko ją zjeść - dodajcie żurawinę przed włożeniem jej do szczelnego pojemnika.
Smacznego!
*Nie dodaję suszonej żurawiny, bo niestety ma to do siebie, że szybko się przypala.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/01/cytrynowa-granola-z-zurawina-bez-glutenu_1.html