Wykonanie
Cytrynowa granola- 300 g bezglutenowych
płatków owsianych- sok z 1
pomarańczy- sok z 1
cytryny- skórka otarta z 1
cytryny- 6-7 łyżek
syropu klonowego- 3 łyżki
oleju- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 szklanki
migdałów, pokrojonych- 1/2 szklanki
orzechów włoskich, pokrojonych- 1/2 szklanki
nasion słonecznika- 1/2 szklanki pestek dyni- duża garść
suszonej żurawinyNastawiam piekarnik na 180 st. C.Do świeżo wyciśniętego
soku pomarańczowego dodaję
syrop klonowy,
skórkę cytrynową,
sok z cytryny,
olej i
sól i
przyprawy. Mieszam, by wszystko się rozpuściło.Wrzucam
płatki owsiane, nasiona i
orzechy*. Dokładnie mieszam.Wykładam
płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się by były równo rozprowadzone. Wkładam do nagrzanego piekarnika.Po ok. 20 min (musimy obserwować naszą granolę by się nie spaliła), mieszam
płatki starając się, by po wymieszaniu były równo rozprowadzone. Zmniejszam temperaturę do 170 st. C i pozostawiam dopiekającą się granolę na 10 min. Po upływie 10 min powtarzam czynność i ponownie pozostawiam granolę na 10 min. Czynność tą powtarzam tyle
razy, dopóki cała granola nie będzie mocno przyrumieniona (ale nie spalona!).Gotową granolę wyciągam z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia. Trzymam ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby granola pozostała jak najdłużej chrupka,
żurawinę dodaję już do gotowej porcji zaserwowanej na
jogurcie. Jeśli jednak zamierzacie szybko ją zjeść - dodajcie
żurawinę przed włożeniem jej do szczelnego pojemnika.Smacznego!*Nie dodaję
suszonej żurawiny, bo niestety ma to do siebie, że szybko się przypala.