Przepis na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)SKŁADNIKI:150g brązowego ryżu (opcjonalnie białego)500ml bulionu (opcjonalnie)250g mrożonego groszkupuszka kukurydzy2 kwaśne jabłka3-4 kiszone ogórki3-4 jajkaduża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki)majonezsól, czarny pieprzPRZYGOTOWANIE:Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.Jajka gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą.Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.