ßßß Cookit - przepis na Kokosowy budyń karmelowo-cytrynowy

Kokosowy budyń karmelowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Na osłodę poniedziałku i nabranie sił przed świątecznymi pracami domowy budyń o wyjątkowym smaku. Pięknego tygodnia i samych kulinarnych świątecznych sukcesów życzę wszystkim czytelnikom bloga ;) .
Składniki:
· 1 duża cytryna
· puszka (400 ml) mleczka kokosowego
· łyżka miodu (malinowego)
· łyżeczka domowego cukru waniliowego
· tabliczka czekolady karmelowej
· 2 łyżki dżemu wiśniowego
· 4 kostki mlecznej czekolady
· 1 duży banan
· łyżka mąki ziemniaczanej
· wafelek w białej czekoladzie
Do garnka ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z połowy owocu. Dodajemy łyżkę miodu, cukier waniliowy, połamaną na kawałki czekoladę karmelową. Całość zalewamy 2/3 mleczka kokosowego. Całość zagotowujemy- czekolada musi się rozpuścić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałym zimnym mleczku kokosowym i przelewamy do gotującej się masy. Całość cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do powstania gładkiego budyniu. Na dno miseczki kroimy banana, wylewamy gorący budyń. W garnku podgrzewamy dżem wiśniowy z mleczną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, sosem polewamy budyń.. Podajemy z wafelkami w białej czekoladzie. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/kokosowy-budyn-karmelowo-cytrynowy.html