ßßß Cookit - przepis na mus z karmelizowanej czekolady z malinami

mus z karmelizowanej czekolady z malinami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pogoda przyjemnie mnie zaskoczyła, bo już tęskniłem za wiosenną aurą, światem budzącym się do życia i przede wszystkim wiosennymi smakami ciast, które zapewniają świeże owoce. Mam nadzieję, że u Was również czuć wiosnę nie tylko za oknem, ale również i na talerzach. U mnie pierwszą oznaką tego przyjemnego, ciepłego czasu niech będą maliny połączone z wyśmienitym i niezwykle lekkim musem z karmelizowanej białej czekolady. Jeśli nie wiecie jak ją przygotować tutaj znajdziecie prostą instrukcję :)
składniki na 4 porcje o pojemności ok. 125 ml
owoce:
200 g malin
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Odłożyć kilka malin do dekoracji. Pozostałe owoce umieścić w rondlu z miodem i podgrzewać na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż maliny się rozpadną. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Otrzymaną miksturę zdjąć z palnika i nałożyć na dno naczynek po ok. 2 łyżki. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować mus.
mus:
200 g karmelizowanej białej czekolady
300 ml kremówki 36%
2 jajko
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać. Kiedy śmietanka będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać karmelizowaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Na koniec dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Całość wystudzić i schłodzić mocno w zamrażarce (ok. 20-30 minut). Schłodzoną miksturę ubić na sztywno. A następnie wmieszać delikatnie ubite na sztywno białka. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokim, okrągłym otworze i wyciskając go na schłodzoną warstwę malinową, napełnić słoiczki. Na wierzch wyłożyć pozostały mus malinowy. Deser schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić owocami, listkami mięty i wiórkami białej czekolady.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/mus-z-karmelizowanej-czekolady-z.html